Wat is talent?

Wat is talent?
Laat ik beginnen met: 
Talent is niet de top, maar de berg!

Wat bedoel ik met de berg?
Hoe vaak wordt er bij talent gedacht aan degene die echt goed is, de beste. Het mooiste kan zingen, het beste is met sport. Degene die Voice Kids wint, Holland Got Talent, in het hoogste voetbalteam speelt van Nederland, in de Johan Cruijff Arena mag optreden voor meer dan 50.000 bezoekers! Maar haal de berg eens onder de top vandaan? Dan stort de top in en is de top een flop. 

Het is niet de vraag wie het beste is, maar wie nodig is en dat zijn wij allemaal.

Talent op je eigen niveau
Belangrijk is om er van uit te gaan dat iedereen zijn eigen talent heeft op zijn eigen niveau en daarmee zijn eigen beste bijdrage kan leveren. Eén van mijn favoriete voorbeelden is de 18-jarige Sebastian die het syndroom van Down heeft. Zijn talent is zonder twijfel dat hij een entertainer is. De eerste keer dat hij mijn assistent-presentator was voor het Open Podium Jeugd wist niemand of het goed zou gaan op het podium. Maar Sebastian zei exact op het goede moment de juiste dingen en was bijzonder charmant voor degenen die moesten optreden. De sfeer werd  ongedwongener wat ten goede kwam aan jeugd die het best wel spannend vindt om te mogen optreden. In de zes jaar Open Podium Talentenloods kan ik oprecht zeggen dat hij mijn beste assistent is geweest. Maar het is dezelfde Sebastian die stage moest lopen en aan het werk werd gezet met sorteren. Die daarvan ongelukkig en dwars werd. Werk dat van hem een van de vele mensen met een beperking maakte. Tot het nieuws kwam dat hij stage mocht lopen bij Fenix Theatermakers. Een kleine, onafhankelijke zorgaanbieder, die dagbesteding theater biedt aan jongvolwassenen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Hoe hij opbloeide toen hij mocht doen waar zijn hart lag. Ik kreeg het filmpje met de uitvoering toegestuurd. Een verrassend sterke dansuitvoering met bijzonder gemotiveerde mensen met een beperking. Hun talent spetterde op het podium. In een van de kleinste zaaltjes. 

Reactie van zijn moeder: ‘Hij bloeit op, omdat hij tussen zielsverwanten staat. Heb ik in die 18 jaar nog niet meegemaakt, behalve bij jou die het ook herkent.’

Wat is jouw talent?

Angelique Schipper en Sebastiaan Goudart, foto: Dennis Massar
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0