Over

Mijn levensverhaal
Op de lagere school droomde ik er van om concertpianiste te worden, maar werd op mijn 11e jaar één na laatste bij een muziekconcours in ons dorp en stopte snel daarna met muziekles. Ik was een twijfelgeval VWO of HAVO. Het werd HAVO met een talenpakket, terwijl ik eigenlijk geen affiniteit had met de vreemde talen. Ik wilde naar de Kunstacademie, maar vond dat ik alleen leuke poppetjes kon tekenen. Ik koos voor de Schoevers secretaresse-opleiding en ging op mijn achttiende jaar werken als secretaresse bij de fabriek Philips. Het goed kunnen typen is altijd een groot voordeel geweest bij het schrijven. Bij Veilig Verkeer Nederland kreeg ik de kans om aan de slag te gaan als projectmedewerker en mijn HEAO (bedrijfsjuridisch) en NIMA -B (marketing management) te halen. Daarna heb ik alsnog een voorbereidend jaar Kunstacademie gedaan, waarvoor ik slaagde. Ik ging echter niet de Kunstacademie doen, maar koos voor de Schrijversvakschool Amsterdam. In 2002 studeerde ik met Poëzie succesvol af bij dichter Rob Schouten. Ik was inmiddels moeder geworden. Mijn gedichten gingen naadloos over in het schrijven van kinderliedjes. Een vriendin wilde de illustraties maken en samen vormden we het Kleischip (Foske KLEIma en Angelique SCHIPper). Iedere maand maakten we een liedje. Ik wilde de liedjes ook zelf kunnen begeleiden en ging op accordeonles. Ik werd manager bij de gemeente Den Haag voor het stadsdeel Scheveningen en droomde ervan om directeur te worden of toch maar schrijfster? 

Het roer om in  2008
Door het overlijden van mijn vader en twee weken daarvoor van mijn schoonvader durfde ik in 2008 het roer om te gooien. Ik stopte als manager bij de woningbouwcorporatie Vestia Scheveningen en zat opeens aan de andere kant van de tafel bij de gemeente. We kregen opdrachten om historische speurtochten voor kinderen te maken. Ook nam ik het initiatief om Stichting Talentenloods op te richten om kinderen te stimuleren eerder met hun talent aan de slag te gaan. Hiervoor organiseerde ik naschoolse activiteiten met verschillende aanbieders. Ik werd gastdocent voor de SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam) en  gaf een filosofische meespeel-theaterles op de Rotterdamse basisscholen. Door deze ervaring droomde ik van een eigen voorstelling. Dat werd ‘Kustverhalen’: een historische vertelling met liedjes op mijn accordeon. In 2014/2015 heb ik de voorstelling ‘200 jaar Koninkrijk’ voor de bovenbouw van basisscholen meer dan 80x uitgevoerd met een gemiddelde waardering van een ruime 8,9. Daarna volgde in 2016/2017 de 100 voorstellingen in de Heksenwaag in Oudewater en in 2018/2019 75 voorstellingen op basisscholen ‘Aletta Jacobs in de klas, viering 100 jaar Kiesrecht’ met een gemiddelde waardering van een 9. Voor ProDemos heb ik de muzikale vertelling verzorgd tijdens de Kinderrijkdagen. Door het uitbreken van Corona ben ik gestopt met het maken van voorstellingen, maar inmiddels ontstaan er weer nieuwe mogelijkheden door het organiseren van workshops waar ik in gesprek ga met kinderen.

Eerste kinderboek 2016
De vele contacten met het basisonderwijs stimuleerden mij tot het schrijven van mijn eerste kinderboek ‘Juffrouw HEndriKS, de beuk erin!’, waarin ik een heks naar school stuurt om het onderwijs een beetje om te toveren. Om mijn onderwijsvisie met iedereen te delen – het talent van kinderen centraal stellen – mag het boek gratis gedownload worden op de website Juffrouw HEndriKS. Ook is het als luisterboek verkrijgbaar bij Passend Lezen/Superboek voor kinderen met leesproblemen zoals dyslexie. Tijdens Corona heb ik het boek nogmaals ingelezen: op de bank met een kopje thee, zodat iedereen het kan luisteren. 

Eerste historische evenement
De geschiedenisvoorstelling ‘200 jaar koninkrijk’ leidde in 2016 tot het organiseren van mijn eerste grote evenement: het ‘Haags Historisch Festijn’ in Den Haag. Iedere voorstelling van ‘200 jaar Koninkrijk’ eindigde ik namelijk met een plaatje van het Binnenhof en de woorden ‘Is dit nou het slot?’ Met honderd keer als antwoord: ‘Ja, natuurlijk is dit een slot, een kasteel met een Binnenhof, een Buitenhof, een toegangspoort, precies zoals het hoort.’ Het was 1 januari 2016 toen ik met Rob Kortekaas in Den Haag liep en zei: ‘Wij kunnen het Binnenhof tot leven brengen. Jij komt uit de re-enacment (levende geschiedenis) en kunt zorgen dat er weer ridders en paarden op het Binnenhof komen.’ 

Ruïne van Brederode en tweede kinderboek
Door onze activiteiten in de geschiedenis met voorstellingen en zelfs ons eigen historisch evenement werden Rob Kortekaas en ik in 2017 aangesteld als beheerders van de Ruïne van Brederode. Een van de twee grootste kasteelruïnes in Nederland. Het verhaal zichtbaar maken met levende geschiedenispersonages hoorde natuurlijk helemaal bij ons, maar in 2020 brak Corona uit en was dit niet meer mogelijk. Rob kwam toen op het geweldige idee om de geschiedenis uit te beelden met Playmobil. Deze succesvolle tentoonstelling was op de Ruïne van Brederode te zien in 2020 en 2021.
Daarnaast heb ik door Corona in juli 2021 mijn tweede kinderboek kunnen uitbrengen: ‘Juffrouw Hendriks, De vloek van de Ruïne van Brederode’. Hierin heb ik de geschiedenis van alle 18 Heren van Brederode ondergebracht in een spannend kinderverhaal. Zie website Juffrouw Hendriks. De Playmobiltentoonstelling is inmiddels op reis. In 2022 was ‘Strijd om Vrijheid, 1000 jaar Nederland in PLaymobil’ te zien in Museum Vlaardingen. Op dit moment is Monnickendam druk doende om de Playmobiltentoonstelling te kunnen laten zien tijdens de viering ‘Slag op de Zuiderzee 1573’.

Derde kinderboek/Pop-up-Schrijfbureau
Na vijf jaar ben ik gestopt als beheerder. Nu ben ik bezig met mijn nieuwe kinderboek: een sprookjesboek. Over de jonge geschiedenis van de industrie en duurzame oplossingen voor de toekomst. Omdat in sprookjes alles kan! Dankzij het project POP-up-Schrijfbureau voor Stichting Talentenloods schrijf ik Iedere week een vers sprookje dat ik op verschillende locaties kan delen. 

Naast het schrijven ben ik als organisator en presentator volop bezig voor Stichting Talentenloods om jeugd van de VO-scholen in Leidschendam-Voorburg e.o. op het podium te zetten in Theater Ludens. Dat is in 2023 alweer voor het negende jaar. Ook de jaarlijkse Schrijfwedstrijd voor groep 7 van de basisscholen is weer in de lucht na Corona en is inmiddels gekoppeld aan het Cultuurmenu in Leidschendam-Voorburg.

Ik hoop dat als het nieuwe schooljaar 2023/2024 begint, mijn sprookjesboek al lekker dik begint te worden en ik op o.a. de BSO en basisscholen aan de slag kan met gastlessen over industrie en duurzame oplossingen: kinderen leren circulair te denken. De workshops geven nu al zoveel positieve energie! Kinderen zijn geweldig!’

Angelique Schipper
5 maart 2023

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0