Mijn levensverhaal: Dromen realiseren!
Ik koos voor vier dagen werken om drie dagen mijn handen vrij te hebben om mijn dromen te kunnen realiseren. Na mijn HEAO volgde ik het voorbereidingsjaar aan de Kunstacademie in Utrecht en meldde ik mij aan voor de Schrijversvakschool Amsterdam. In 2002 studeerde ik met Poëzie succesvol af bij dichter Rob Schouten. Inmiddels was ik moeder geworden. Mijn gedichten gingen naadloos over in het schrijven van kinderliedjes. Ik ontmoette Foske Kleima die graag illustraties wilde maken. Samen vormden we het Kleischip (KLEIma en SCHIPper). Ik wilde de liedjes ook zelf kunnen begeleiden en ging op accordeonles. In de tussentijd werd ik manager bij de gemeente Den Haag voor het stadsdeel Scheveningen.
Het roer om in 2008
Door het overlijden van mijn vader en twee weken daarvoor van mijn schoonvader durfde ik in 2008 het roer om te gooien en mijn hart te volgen. Opeens zat ik aan de andere kant van de tafel bij de gemeente. We kregen opdrachten om historische speurtochten voor kinderen te maken. De eerste speurtocht werd voor Scheveningen. Ook nam ik het initiatief om Stichting Talentenloods op te richten om kinderen te stimuleren eerder met hun talent aan de slag te gaan. Hiervoor organiseerde en coördineerde ik diverse naschoolse activiteiten. Ik werd gastdocent voor de SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam). Door deze ervaring droomde ik van een eigen schoolvoorstelling. Dat werd ‘Kustverhalen’: een historische vertelling met liedjes op mijn accordeon. In 2014/2015 heb ik de voorstelling ‘200 jaar Koninkrijk’ voor de bovenbouw van basisscholen meer dan 80x uitgevoerd. Daarna volgde in 2016/2017 de 100 voorstellingen in de Heksenwaag in Oudewater en in 2018/2019 75 voorstellingen op basisscholen ‘Aletta Jacobs in de klas, viering 100 jaar Kiesrecht’. Voor ProDemos mocht ik de muzikale vertelling verzorgen tijdens de Kinderrijkdagen. Door het uitbreken van Corona ben ik gestopt met het maken van voorstellingen, maar inmiddels heb ik al weer een eerste kindervoorstelling ‘De sprookjesheks’ verzorgd voor basisschool Cascade.
Eerste kinderboek 2016
De vele contacten met het basisonderwijs stimuleerden mij tot het schrijven van mijn eerste kinderboek ‘Juffrouw HEndriKS, de beuk erin!’, waarin ik een heks naar school stuurt om het onderwijs een beetje om te toveren. Om mijn onderwijsvisie met iedereen te delen – het talent van kinderen centraal stellen – mag het boek gratis gedownload of geluisterd worden op de website Juffrouw HEndriKS of via Spotify. Ook is het als luisterboek verkrijgbaar bij Passend Lezen/Superboek voor kinderen met leesproblemen zoals dyslexie.
Eerste historische evenement
De geschiedenisvoorstelling ‘200 jaar koninkrijk’ leidde in 2016 tot het organiseren van mijn eerste grote evenement: het ‘Haags Historisch Festijn’ in Den Haag. Iedere voorstelling van ‘200 jaar Koninkrijk’ eindigde ik namelijk met een plaatje van het Binnenhof en de woorden ‘Is dit nou het slot?’ Met honderd keer als antwoord: ‘Ja, natuurlijk is dit een slot, een kasteel met een Binnenhof, een Buitenhof, een toegangspoort, precies zoals het hoort.’ Het was 1 januari 2016 toen ik met Rob Kortekaas in Den Haag liep en zei: ‘Ik wil ridders en paarden op het Binnenhof, zodat mensen snappen dat er een kasteel staat. Jij komt uit de re-enactment (levende geschiedenis). Jullie hebben echte ridders en paarden.’ Mijn droom werd werkelijkheid. Wij hebben dit evenement tot en met 2019 jaarlijks rond het Binnenhof georganiseerd.
Beheerder Ruïne van Brederode & tweede kinderboek
Het jaar 2016 was ook het Jaar van Brederode. Rob Kortekaas vroeg mij of ik ook een verhaal kon maken over de Ruïne van Brederode. Toen ik erachter kwam dat de Ruïne van Brederode in Noord-Holland nauw verbonden was met het Binnenhof in Zuid-Holland wilde ik dat wij beheerders van de Ruïne van Brederode zouden worden om de verhalen te verbinden. Deze droom werd in 2017 werkelijkheid. De geschiedenis van Brederode heb ik verzilverd in een spannend kinderboek ‘Juffrouw Hendriks, De vloek van de Ruïne van Brederode’.
POP-up-Schrijfbureau & derde kinderboek
Na vijf jaar ben ik gestopt als beheerder, omdat mijn nieuwe droom is de jonge geschiedenis van de Industriële Revolutie en de gevolgen zichtbaarder te maken. Dankzij het project POP-up-Schrijfbureau voor Stichting Talentenloods heb ik de gelegenheid gekregen om in een half jaar tijd interactief 14 duurzame sprookjes te schrijven. Dit wordt ‘Het sprookjesboek van juffrouw HEndriKS’. Door het eerste sprookje ‘De nieuwe kleren van de koningin’ is er zelfs een tentoonstelling ontstaan met maar liefst 100 barbies aangekleed met afvalkleertjes: stof tot nadenken. De sprookjes worden gastlessen voor op de basisscholen en de kinderopvang.
Naast het schrijven ben ik als organisator en presentator actief voor Stichting Talentenloods. Voor de leerlingen van de basisscholen organiseer ik de Jaarlijkse Schrijfwedstrijd in Leidschendam-Voorburg waarbij ik ook gastlessen verzorg. Na 9 jaar Open Podium Talentenloods te hebben georganiseerd in Theater Ludens organiseer ik samen met het Maartenscollege de follow-up: een Scholenfestival voor de VO-scholen met o.a. muziek, debat, kunst, techniek en diverse workshops. Gekoppeld aan de 17 sustainable development goals: duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN voor 2030.
Ik hoop dat ik de komende 10 jaar jong en oud mag inspireren hun dromen te volgen en zich in te zetten voor hun toekomst: een duurzame toekomst!
Angelique Schipper
19 juli 2023