Natuurlijk wil iedereen dat kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en het liefste ook hun talent. Maar wat is talent? En waarom is talentontwikkeling niet alleen goed, maar ook nodig? Hoe kun je als ouder, BSO en school, maar ook hulpverlener hierop aansluiten? Hieronder vind je enkele aspecten die ik in mijn lezing behandel.
Op de basisschool zitten alle soorten kinderen met verschillende interesses, kwaliteiten en leerniveaus bij elkaar. Vaak is het ook een grote groep van ca. 25 kinderen of zelfs meer, terwijl de meeste docenten zullen aangeven dat een optimale groepsgrote 15 kinderen is. Het jaarprogramma en CITO-toetsen taal en rekenen zijn leidend.
Realiseren wij ons wat het betekent als een kind vanaf groep 3 steeds het signaal krijgt dat hij minder goed is dan de anderen als de beoordeling vooral gericht is op taal en rekenen? Hoe komt er ruimte voor waar het kind affiniteit mee heeft en zich daarin positief ondersteund voelt? Laten we niet heel veel talenten onbenut?
Er wordt op ‘talentgebied’ veel aan de ouders overgelaten, denk bijvoorbeeld aan sport en muziek. Maar waar bijna alle kinderen op een sport zitten, zit maar een klein deel van de kinderen op muziekles en sporadisch op theaterles. Terwijl creativiteit en expressie essentieel zijn. Hoe zorgen we dat alle kinderen hun talent kunnen ontdekken?
Met een stageproject voor de VMBO kwam ik tot de conclusie dat we een grote vijver met onbenut talent hadden gecreëerd. Dit was de top 5 van problemen waarom het op de basisschool ‘minder goed’ was gegaan: dyslectie, dyscalculie, ADHD, autisme en problemen thuis.
Dat betekent niet dat VMBO een mindere opleiding is en we moeten zorgen dat alle kinderen naar de HAVO/VWO kunnen. Integendeel. Het is de hoogste tijd dat praktisch onderwijs geherwaardeerd wordt. Maar hoe zorgen we dat kinderen vanaf het basisonderwijs zich ook praktisch kunnen ontwikkelen?
Met elkaar kunnen we kinderen ondersteunen in hun talentontwikkeling en zorgen dat de basisvakken taal en rekenen ondersteunend zijn in hun ontwikkelproces. Ervoor zorgen dat kinderen weten én voelen dat iedereen er toe doet en zij hun beste bijdrage kunnen gaan leveren aan de samenleving van hun toekomst!
Geïnteresseerd in de lezing? Neem contact op.
Angelique Schipper
Nadat ik het roer had omgegooid van manager naar schrijven heb ik in 2008 het initiatief genomen Stichting Talentenloods op te richten met als doel dat kinderen eerder hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Sinds die tijd heb ik naschoolse activiteiten georganiseerd, talentvolle jeugd een plek op het podium gegeven en kom ik in de klas als gastdocent. Mijn onderwijsvisie heb ik in 2006 verzilverd in mijn kinderboek Juffrouw HEndriKS, De beuk erin! om het onderwijs met elkaar een beetje om te toveren. Daarom mag het boek gratis gedownload worden. De visie staat beschreven in het Nawoord. Het verhaal is met name een uitvergroting van taal- en rekenonderwijs in het basisonderwijs.

Wat is talent?
De meeste mensen denken bij talent aan toptalent, degene die het beste is. Maar bij talent gaat het om iedereen. Waar ben jij het beste in? … Verder lezenWat is talent?

‘Met Jan wordt het niks’
Jan heet in het echt Jan Morren, maar omdat ik op de Ruïne van Brederode bezig ben met iedereen van

Bob de Bouwer? Rob de Bouwer!
Als talent de ruimte krijgt Rob de Bouwer is Rob Kortekaas. De man waarmee ik samen beheerder van de Ruïne

Onvermoed talent
Of toch niet? Opeens hadden we vorig seizoen een nieuwe jongste vrijwilliger op de Ruïne van Brederode: een 11-jarig jongetje.

Eigenwijs talent
Moeten wij hen in het gareel zien te krijgen? Op het moment dat zij zich bij ons aanmeldde als vrijwilliger

Praktijk-talent
Wel een diploma, maar nog geen wet? Op een aantal Praktijkscholen is een diploma uitgereikt in plaats van een certificaat.