Bob de Bouwer? Rob de Bouwer!

Als talent de ruimte krijgt

Rob de Bouwer is Rob Kortekaas. De man waarmee ik samen beheerder van de Ruïne van Brederode ben. Hij is de bouwer van twee supergave tentoonstellingen op de Ruïne. In juni (2020) hadden we de tentoonstelling ‘IJzersterk Brederode’ over het harnas, helmen en wapens. En gedurende de hele zomervakantie hebben we ‘Brederode in Playmobil’ met honderden poppetjes die de geschiedenis van Brederode uitbeelden. Honderden poppetjes? in totaal meer dan 2.500 poppetjes.

In totaal waren er in 2020 op de Ruïne van Brederode meer dan 2.500 Playmobilpoppetjes opgesteld.

Het begon ruim twee jaar geleden met zijn droom om het grootste Playmobil-leger te bouwen. Zijn doel? Kinderen enthousiasmeren om naar de Ruïne te komen. Voeg daar het verhaal aan toe en zie hoe het groeide. Het grootste Playmobil-leger is de beroemde slag bij Azincourt geworden waar Ridder Jan van Brederode om het leven kwam. Engeland won met een minderheid van de Fransen dankzij hun longbow-schutters. Bij de Hoekse en Kabeljauwse Twisten speelde Brederode een belangrijke rol, waardoor kasteel Brederode verwoest werd door woedende Haarlemmers. Willem van Brederode was namelijk de aanvoerder van Jacoba van Beieren bij het beleg van Haarlem. Tot de hoogtepunten uit de Gouden Eeuw – met de inmiddels bekende zwarte rand met betrekking tot de slavernij – behoort het 10-daagse Haags Huwelijk van Johan Wolfert van Brederode met Louise van Solms, waardoor hij de zwager werd van de Prins van Oranje. Er was een stoet van maar liefst 300 historische personages. En Rob vervulde een van mijn wensen: om de Floris-Driehoek zichtbaar te maken: met drie Playmobil-kastelen. Muiderslot als het meest bekende kasteel van graaf Floris V. De Ridderzaal die Floris liet bouwen voor zijn grafelijk slot op het Binnenhof als zijn meest onbekende kasteel en Kasteel Brederode, nu zijn grootste Kasteelruïne, waar Floris de leenheer van was. Iedereen zal begrijpen dat wij het betreuren dat Floris uit de Nederlandse Canon gaat verdwijnen. Floris is een belangrijke grondlegger van het huidige Nederland. Hij werd ‘Der Keerlen God’ genoemd: God van de kerels, de gewone man.

Het is Rob die deze geweldige collectie met hulp van anderen bij elkaar heeft weten te brengen en “plaatjes” mee bouwt om van te smullen. Samen met grote mannen die de grondplaten op maat hebben gezaagd, kastelen hebben gebouwd en samen met een kleine man van 11 jaar poppetjes van de juiste kleding, wapens en details hebben voorzien.

Maar Rob de Bouwer was toch voorbestemd om slager te worden?

Zijn opa was slager en had een goedlopende slagerij. Zijn moeder koos met hart en ziel voor het meewerken in de slagerij in plaats van doorgaan met school. Rob lacht als hij het verhaal vertelt dat zijn opa dreigde met dat zijn moeder in de zaak moest komen werken als ze niet beter haar best deed op school. Daar hoefde ze geen twee keer over na te denken. Zijn vader hielp met de schoonmaak van de slagerij als hij klaar was met zijn werk en Rob was van jongs af aan in de slagerij te vinden. Vanaf zijn tiende jaar werkte hij mee als leerling-slager. Worst maken, zelfs helpen bij de slacht. Hij draaide zijn hand er niet voor om. Natuurlijk ging hij naar een vakgerichte opleiding: het Francois Vatel in Den Haag en haalde zijn diploma voor slager. De cijfers waren uitstekend. De vooruitzichten veelbelovend. Tot hij vijftien geworden was en op een kwade dag zijn opa plotseling in het ziekenhuis werd opgenomen en aan het einde van de dag overleed. De wereld van zijn moeder en van Rob stortte in. De zaak werd overgenomen door zijn oom, omdat hij de oudste zoon was. De man die juist geen hart voor het slagersvak had moest het roer overnemen. De zaak ging failliet. Zijn moeder ging bij een andere slagerij werken. Rob raakte zo jong als hij was het spoor kwijt, zette zichzelf weer op het slagerspad en ging aan het werk als slager bij andere slagerijen om vervolgens jarenlang een uitstekend betaalde vleesbewerker voor de Bacon-industrie te worden.

Hoe wordt een slager de beheerder van de Ruïne van Brederode?

De zaak van zijn opa was een droom die ruw uit elkaar spatte. De vleesindustrie was een zware realiteit. Rob werd fotograaf en bedrijfsleider van diverse winkels. Tijdens een vakantie in Engeland ontmoette hij op een kasteel Longbowman. Een man in middeleeuwse kleding die alles kon vertellen over boogschieten op een prachtig kasteel. Dat werd zijn nieuwe droom.

Het middeleeuws boogschieten werd zijn passie en groeide uit tot zijn eigen bedrijf: Kasteelschutters. Met zijn eigen middeleeuwse boogschietbaan trok hij langs kastelen als Muiderslot en Loevestein. Op Loevestein was hij de leukste attractie en werd hij gevraagd om het jaarlijkse Riddertoernooi te organiseren. Tot we in 2016 onze kwaliteiten samenvoegden en ons eigen evenement in Den Haag organiseerden: met Ridders en Paarden op het Binnenhof, een historisch kampement langs de Hofvijver en Koninginnen in de Paleistuin. Samen solliciteerden we naar de functie van beheerders op de Ruïne van Brederode om het historisch erfgoed vol verhalen tot leven te brengen.

Het is bijzonder om van dichtbij te zien hoe de Ruïne andere talenten van Rob aanwakkert. Daarvoor letterlijk ruimte biedt. Om te verzamelen (een van de kwaliteiten van zijn moeder) en te bouwen (een grote kwaliteit van zijn vader) en te delen met zoveel mogelijke mensen (een kwaliteit van zijn opa de ondernemer).

Rob de Bouwer…

Kunnen we het maken?

Hoe het verder gaat: 2022
De Playmobiltentoonstelling van Rob is te zien van 9 april t/m 30 oktober in Museum Vlaardingen. Het zijn nu zelfs 4000 poppetjes, kastelen, boten en een paleis. Ik heb er een speurtocht bij gemaakt! Kijk op Museum Vlaardingen en kom ook!

 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0